#10 Gotländsk saffranspannkaka

Nu närmar vi oss lucia och därför tänkte jag bjuda på ännu ett saffransrecept om någon känner sig äventyrlig och vill byta ut lussekatterna i år. Den gotländska saffranspannkakan är egentligen en rispudding i läckert dessertformat. Jag gick en sväng i örtagården i morse och såg att alldeles ny, fin citronmeliss hade fått fart och växte. Så jag plockade en kvist till garnering! Björnbären plockade jag i oktober och har haft dem infrysta sedan dess. De är perfekta att ta fram vid sådana här tillfällen!

2 dl grötris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
7 dl mjölk
2 ägg
1 dl socker
1 dl hackad mandel
1 dl mandelmjöl (mald, skållad mandel)
0,5 dl russin
1 paket saffran

Grädde och sylt eller bär.

Koka riset med vattnet och salt i 10 min. Tillsätt mjölken och koka på svag värme ytterligare 40-50 min.
Rör i ägg, socker, hackad- och mald mandel, russin och saffran.
Häll upp i en smord form och grädda i 200 grader, 20-30 minuter. Servera ljummen med grädde och sylt eller bär.

Jag frös in alldeles för lite björnbär i år, men så har jag ju också världens minsta frysbox. Blir ni sugna på att plocka till nästa säsong så behöver ni inte vänta alls så länge som till oktober då jag plockade mina. Vill man ha de allra största och finaste toppbären kan man ge sig ut redan i mitten av augusti. Jag toppade min födelsedagstårta med stora solvarma björnbär redan den 11 augusti så är ni sugna på färska bär är de bara si sådär 9 månader bort!

Smaklig spis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Smårätter

Comments are closed.