Agent Cooper’s cherry pie


Körsbären har äntligen mognat och fyller träden som somriga små julgranskulor. Kråkfåglar älskar körsbär och har redan tjuvstartat denna somriga variant på julgransplundring. Men jag tänker ge fåglarna en match och ta tillvara en hel del av bären till både det ena och det andra. Först ut blev det bästa jag kan föreställa mig att göra med dem, nämligen en knallröd körsbärspaj i sann Twin Peaks-anda!

Jag hade från början tänkt följa originalreceptet till punkt och pricka men tyckte att det verkade som en lite för rinnig fyllning och gjorde till slut en egen variant. I slutet av detta inlägg hittar ni originalreceptet på körsbärspajen från serien.

Har du inte ett eget körsbärsträd behöver du inte deppa, ta tillfället att bege dig ut i naturen för vildkörsbär finns att hitta precis överallt!

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g margarin
0,5 dl kallt vatten
2 tsk vaniljsocker
+ mjöl till utbakning

Fyllning
7 dl urkärnade körsbär
3 dl vatten
2 dl farinsocker
3 msk majsstärkelse
0,25 tsk salt

Rör samman ingredienserna till pajdegen. Dela degen på hälften och kavla ut till några millimeters tjocklek. Tryck försiktigt ut degen i pajformen och nyp av överflödig deg. Ställ i frysen medan du gör fyllningen.

Koka upp 2 dl vatten, socker och salt. Rör ut majsstärkelsen i 1 dl vatten och häll ner i den varma sockerlagen under omrörning. Sjud några minuter så vätskan blir riktigt tjock. Ta från värmen och rör ner körsbären. Låt svalna.

Dela resterande pajdeg i två bitar. Kavla ut den ena hälften och skär ut smala längder till gallret.
Dela den andra biten i tre delar, rulla ut till långa längder och fläta samman dessa.
Häll fyllningen i pajskalet.
Täck pajen med gallret och lägg flätan runt kanten. Pensla eventuellt med lite mjölk.
Baka i mitten av ugnen på 220 grader i 30-40 minuter.


Pajen är nästan som allra bäst kylskåpskall, och med en stor klick grädde till blir den farligt god! Den håller sig bra i kylskåp flera dagar efter att den bakats och blir nästan bara bättre av att stå någon dag.

Och självklart kan jag inte annat än tro att Cooper hade älskat den!

Originalreceptet på Agent Cooper’s cherry pie

8 inch Crust: 1-1/2 c. flour, 1/2 c. Crisco, 1/4 c. ice water
Mix flour and Crisco with fork. Add ice water. Mix with your hands. When blended, roll into ball and refrigerate overnight. To roll out: flour both rolling pin and flat surface, split ball in two, roll out 1/2 to fit pan and 1/2 for lattice.

Filling: 3 c. cherries (pitted, sour frozen); 1 c. water; 1c. Baker’s sugar; 4 T. cornstarch; 1/8 t. salt
Thaw cherries at room temp and strain (yields 2 c. juice). Taste for sweetness, more/less sugar may be needed. Add 1 c. water to make 3 c. juice (reserve 1 c. juice for cornstarch mix). Dissolve cornstarch in 1 c. juice, stir with whip. Combine 2 c. juice, 2/3 c. sugar, salt, and bring to a boil. Add cornstarch mix, cook until clear, about 5 min. (if cooked to long, syrup gets gummy). Remove from heat, stir in 1/3 c. sugar (blend thoroughly). Pour mixture over cherries, fold with wooden spoon, cool (stir mix while cooling to prevent scum from forming on top). Pour mix in pie shell. Top completed pie with lattice crust.

Bake @ 425 degrees for 35-40 min.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Vild mat

Comments are closed.