Ängamat


Ängamat är för mig säsongsmat när det är som bäst. Man hör ju liksom på namnet att man plockar det som växer och är moget – mat från ängen! Min äng är i själva verket den lokala torghandeln där de hade bullat upp med fina vaxbönor och sockerärtor, späda morötter och blomkålshuvuden. Så det var vad som fick hamna i soppan idag tillsammans med lite späda mangoldstjälkar från trädgården. Jag hade egentligen tänkt blanda i stora fina bondbönor också men det fanns det inga så det får bli nästa gång!

1 l grönsaksbuljong
0,5 blomkålshuvud
200 g späda morötter
10 cm purjolök (det gröna)
100 g späd mangold
100 g vaxbönor
100 g sockerärtor
5 dl mjölk
1 dl grädde
4 msk mjöl
0,5-1 dl persilja
Salt & svartpeppar

Koka upp buljongen och lägg i blomkålen, bruten i buketter samt morötter och purjo delade i bitar. Koka 10 minuter och lägg sedan i mangold, bönor och ärtor. Låt koka ytterligare ett par minuter.
Rör ut mjölet i lite mjölk och häll sedan ner i soppan tillsammans med resterande mjölk och grädde.
Låt puttra tills grönsakerna mjuknat och smaka av med salt och peppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Off

Filed under Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.