Ännu mer sockerkaka!


Kan vi fortsätta prata om sockerkaka? För häromdagen när jag började baka så fortsatte jag och bakade lite till och sedan ännu mer. Till slut hade det blivit tre sockerkakor. En med kardemumma som jag bloggade om senast men även en med mina egna vinterförvarade äpplen, kanel och kardemumma samt citron/vallmo med en hint av Earl Grey.

Alla är vegan och utgår från samma recept, men i dessa har jag minskat mängden potatismjöl från originalet, samt provat att baka äppelkakan med olja istället för ett fast fett – vilket blev ytterst lyckat.


Så det är snart april och jag har fortfarande inte behövt köpa äpplen. Trädgårdsäpplena som jag vinterförvarar i källaren är perfekta att baka med och förra året varade de ändå in i juni. Årets skörd blev inte lika rik och nu har jag bara några stycken kvar, efter åtta månader av självförsörjning.

Sockerkaka med äpple, kanel & kardemumma
3 normalstora äpplen
1,5-2 dl farinsocker
1 dl vatten
2 tsk stött kardemumma
2 tsk mald kanel
3 dl vegetabilisk mjölk
1 dl rapsolja
5 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt

Dela äpplena i bitar och lägg i en kastrull med farinsocker, vatten, kardemumma och kanel. Låt koka utan lock tills äpplena mjuknat och det mesta av vätskan kokat bort. Låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt mjölk, olja och äppelkompotten.
Häll i smord form och grädda på 200 grader i ca 40 minuter.

Earl Grey kaka med citron och vallmo
100 gram mjölkfritt margarin/kokosolja/kokosfett
3 dl växtmjölk (t.ex. soja eller havre)
5 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl socker
2 msk Earl Grey teblad
2 citroner, zest
3 msk vallmofrö

Koka upp växtmjölken i en kastrull, tillsätt tebladen och låt dra ca 5 minuter. Tillsätt sedan margarin och rör tills det smält helt. Låt svalna något.
Riv citronzest. Blanda samman de torra ingredienserna och sila sedan ner vätskan genom stålsil. Rör tills det är klumpfritt. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Off

Filed under Bakning

Comments are closed.