Äppelglögg


Jag älskar att promenera och gör det i ur och skur året om. Men under de här kalla vintermånaderna brukar jag passa på att byta skorna mot skridsko eller längdskidor. Jag är förvisso rätt usel på båda, men det skyller jag de alldeles för korta skånska vintrarna på. Och lite bättre år för år blir jag nog ändå.

Uppe på Romeleåsen går ett skidspår så fort vi fått tillräckligt med snö. Och närmsta grannslottet, Svaneholm, brukar skotta upp en skridskorunda runt slottssjön så man faktiskt kan åka en liten tur. När jag tröttnat på att åka den byter jag istället till sjön i Sövde. Där kan man dessutom passa på att handla äppelmust på musteriet. Den kan man sedan koka äppelglögg på. För bäst blir vinterutflykterna förstås om man har lite god fika med sig och framför allt något varmt att dricka.

1,3 l äppelmust
2 kanelstänger
2 tsk hela nejlikor
1 tsk kardemummakärnor
3 stjärnanis
1 bit pomeransskal

1 apelsin
Ev. Mandel eller hasselnötter och russin att servera till

Häll äppelmusten i en kastrull med kryddorna och sjud på låg värme 15-20 minuter med lock på eller tills musten tagit smak av kryddona.
Skiva apelsinen och stoppa ner en skiva i varje glas. Häll på glöggen och servera med nötter och russin till.


Missa heller inte min goda slånbärsglögg – perfekt för vinterpicknick!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Drycker, Högtider

Comments are closed.