Äppelmos med äppelmynta


God morgon! Är det fler än jag som upplever att det är ett sjuhundans äppelår i år? Grenarna på mitt ena äppelträd hänger tunga ner mot marken trots att mängder av äpplen redan ramlat ner och lättat grenarna. Därför tänker jag koka äppelmos i kopiösa mängder. Första burkarna är redan klara, de smaksatte jag med äppelmynta och det blev kalasgott!

Har ni förresten sett att Gröna Skafferiet nu också finns på Facebook? Gilla gärna, då blir jag glad!

2 kilo äpplen
1 kvist äppelmynta, eller efter smak
Socker efter smak (2-4 dl)
4 dl vatten

Skala och kärna ur äpplena noga, skär bort eventuella insektsangrepp och andra skador. Dela äpplena i grova klyftor.
Lägg äpplena i en kastrull och häll på lite vatten så att äpplena inte bränner fast i botten.
Koka äpplena tills de blivit helt mjuka, lägg i några myntablad de sista 5 minuterna.
Fiska upp myntabladen och mixa sedan äpplena så moset blir helt slätt och klumpfritt och blanda sedan i socker efter smak. Ta lite i taget och smaka av efter hand. Eftersom äppelsorter är olika söta kan också olika mos kräva olika mängd socker. Jag gillar ett lite syrligare mos och hade därför bara i 2 dl socker.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och låt moset koka upp på svag värme, rör hela tiden så att det inte bränner i botten.
Häll moset på varma, rena burkar och skruva direkt på locken, då håller längre.

Förra året kryddade jag äppelmosen med anis och det blev fantastiskt!


Ser ni hur tunga grenarna är, nu når de nästan ändå ner till marken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Konservering, Sylta & Safta, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.