Äppelpannkaka med morot


Minns ni i somras när jag gjorde ugnsgräddad pannkaka med persika? Då använde jag receptet till den här äppelpannkakan men hoppade över moroten och bytte äpplena mot persika. Receptet hittade jag i Kajsas kokbok från 1936 som fick hänga med mig hem från byns sommarloppis. Så nu när höstrusket dragit in och äppelsäsongen är i full gång passar jag på att testa receptet igen, nu med äpple och morot. Jag vill tro att detta inte är så fasligt onyttigt utan passar bra till fika eller mellanmål.

1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl vatten
2 dl mjöl
En nypa salt
1 msk smör
1 morot
1 äpple
2 msk socker

Riv moroten fint.
Skär äpplet i tunna klyftor och blanda med sockret i en skål.
Blanda ägg och lite av mjölken.
Vispa ut mjölet i blandningen och tillsätt resterande mjölk samt vatten, morot och salt.
Smörj en stekpanna med smör och häll i smeten.
Grädda i ugnen på 225 grader tills ytan stelnat. Ta ut stekjärnet och lägg äppelskivorna över. Häll slutligen vätskan som bildats i skålen över pannkakan.
Grädda åter i ugnen tills pannkakan fått yta.

Pannkakan blir krämig och smakar nästan lite ostkaka. Dofta gärna lite kanel över och extra gott är det förstås att också servera lite grädde till. Det här är mitt bidrag till Matgeeks följetong Månadens matbild!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning, Smårätter, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.