Äpple & kvittenmos


Ja, nu blir det mos igen och jag vet att jag tråkar ut er alldeles. Men det fina med det här moset är att det är kokt med en tredjedel kvitten som gör att det blir än mer aromatiskt och friskt. Kvitten är lite av en köksfavorit för mig, men jag har insett att det faktiskt är riktigt många som inte känner till den. Missminner jag mig inte så är det en frukt som kom till Sverige med munkar och har därför varit vanlig i klosterträdgårdar. Numera kan man se kvittenträd i slottsparker och gamla köksträdgårdar i södra delarna av landet. Trädet som kommer från Asien är nämligen tyvärr inte härdigt utanför zon 1 eller möjligen också zon 2.

Som man kan se på bilden så är frukterna ludna men tappar sedan “pälsen” och blir gula när de mognar. De mogna frukterna doftar helt fantastiskt och tillför en godisliknande ton till söta inläggningar som marmelader, sylt, gelé och som här – mos. För alla som är nyfikna på kvitten men som inte riktigt vet vart ni ska få tag på det har jag ett litet tips. Spring iväg till en tehandel och handla lite kvittente, då får ni en aning om fruktens fantastiska doft och smak.

Tipset att göra mos med kvitten fick jag på Gröna Skafferiets facebooksida av bloggkollegan Kinna. Tack Kinna, moset blev det godaste hittills!

1 kg äpplen
3 hg kvitten
Socker efter smak (1-2 dl)
2 dl vatten

Skala och kärna ur äpplen och kvitten noga, skär bort eventuella insektsangrepp och andra skador. Dela äpplena i grova klyftor och kvittenfrukterna i små bitar.
Lägg frukten i en kastrull och häll på lite vatten så att de inte bränner fast i botten.
Koka tills frukten blivit helt mjuk.
Mixa moset om det behövs så det blir helt slätt och klumpfritt och blanda sedan i socker efter smak. Ta lite i taget och smaka av efter hand.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och låt moset koka upp på svag värme så sockret smälter.
Passera eventuellt moset genom t.ex. stålsil.

Moset får en fantastiskt aromatisk smak, men blir aningen “träigare” i konsistensen då kvitten är stabbigare än äpple. Vill man så kan det kanske vara en idé att låta kvittenbitarna koka i 20 minuter innan man också slänger i äpplena om man vill ha en lenare moskonsistens.

Mer äpplemos hittar du här:
äppelmos med äppelmynta,
osötad äppelmos gjord på hela äpplen
och förstås äppelmos med stjärnanis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Konservering, Råvaror, Sylta & Safta, Trädgård

Comments are closed.