Baka med jäskorg


En enkel genväg till att lyckas med sitt brödbakande är att jäsa bröden i en lämplig jäskorg. Korgen ger brödet stöd åt sidorna så det inte flyter ut utan istället jäser uppåt och bli högt och fint. Redan efter 1-2 timmar kan en deg som jäser utan korg eller annat stöd börja tappa sin form och flyta ut åt sidorna. Jäser man iställe i korg är det inga problem att låta brödet jäsa det dubbla eller till och med det tredubbla.

I praktiken kan man använda precis vilka korgar som hälst, så länge de har en lagom storlek, form och inte har för stora springor. Det ska vara lätt att mjöla korgen så att mjölet sitter kvar och inte åker rakt igenom. Riktiga jäsformar kostar runt 200-300 kr, men min allra bästa hittade jag faktiskt på Netto för bara 20 kr. Den är nog egentligen tänkt som en fruktskål i bastliknande material men funkar prima att jäsa bröd i också! Så leta runt lite i affärer eller kolla hemma i skåpen vad där finns. Extra kul är det ju när gamla korgar kan få nytt liv!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.