Banoffee cheesepie
Okej, det finns kanske inte så himla mycket grönt, sunt eller hälsofrämjande med denna paj. Det närmsta jag kommer är genom att säga att den innehåller banan. Men faktum är att den är barnsligt god och dessutom väldigt lättgjord om man vill bjuda på tårta eller en lyxig dessertpaj. Perfekt på barnkalas!

Banoffeepajen kommer ursprungligen från England och närmare bestämt restaurangen The Hungry Monk i East Sussex där den uppkom 1972. För att fräscha upp den klassiska banoffeepajen har jag bytt ut en del av grädden mot den friskare och lätt syrliga cream cheesen och dessutom toppat den med choklad.

Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk + några nypor salt
2 bananer
1,5 dl vispgrädde
200 g cream cheese
0,75 dl florsocker

Botten
200 g digestivekex
80 g margarin, smält

Ta av etiketten på burken med kondenserad mjölk. Lägg burken i en kastrull med vatten och koka på medeltemperatur i 2,5 timmar. Häll av vattnet och låt burken svalna helt i rumstemperatur.

Krossa digestivekexen och blanda med det smälta margarinet.
Tryck ut kexmassan i en springform, jag använde en med 20 cm i diameter.
Baka pajskalet i 180 grader i 10 minuter. Ställ pajskalet att svalna.

Vispa grädden med florsockret och blanda sedan ner cream cheesen.
Skär bananerna i slantar och blanda i smeten.
Öppna burken med kondenserad mjölk som nu ska ha blivit en tjock kolakräm, rör ner några nypor salt. Bred krämen över den helt avsvalnade pajbottnen. Klicka ut cream cheesesmeten ovanpå och toppa med siktad kakao och chokladspån.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.