Bönbullar från påskbuffén


Det som nästan är allra bäst med högtider är att jag laddar upp en rejäl skuta bönköttbullar som det alltid blir massa rester av. Då kan jag i flera dagar utan ansträngning käka “köttbullsmackor” med rödbetssallad eller remoulad och torkad lök. Igår åt jag de allra sista bönbullarna och då blev det inte på mackan utan till lunchen. Till dem kokte jag pasta och gjorde en tomatsås. Men det allra bästa var att jag kunde sitta på trappan i solskenet och äta. Jackan hängde på en krok där inne och det var – hör och häpna – för varmt för att sitta på verandan! Just då, där med en tallrik härlig pasta och med näsan riktad mot solen kändes det nästan, nästan alldeles precis som sommar!

Bönbullar
3 dl torkade pintobönor
0,75 dl grötris
0,5 dl gröna linser
1 stor gul lök
0,5 chipotle
2 msk potatismjöl
1 msk soja
Salt & svartpeppar

Lägg bönorna i blöt över natten.
Häll av vattnet. Koka upp nytt vatten och häll i bönorna, låt koka tills de är helt mjuka. Mixa bönorna till ett mos.
Koka samtidigt grötris och gröna linser tillsammans. Blanda dem sedan med bönmoset.
Hacka lök och chipotle, tillsätt detta tillsammans med potatismjöl och soja till bönfärsen. Smaka av med salt och peppar.
Forma små bollar av färsen och stek dem sedan i olja på medelhög värme tills de fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Högtider, Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.