Bönhummus med grillad paprika


Goda röror på kokta bönor eller ärtor kan man veriera i det oändliga och är ett fiffigt tillbehör som funkar till det mesta. Hummusen är god att bre på mackan, äta till grillat eller som tacofyllning tillsammans med blandade grönsaker. Den funkar även utmärkt som pastasås – nedan serverar jag den med raw zucchinipasta, alltså spiraliserad zucchini.

Grönsakspastan gör man med hjälp av en veggietwister, de finns att köpa lite varsom och kostar vanligtvis ett par hundra här i Sverige. Jag köpte min på e-bay för $6, alltså ett riktigt fynd som jag är säker på att jag kommer ha stor gläde av i sommar när grönsakslandet förhoppningsvis svämmar över av zucchini och andra grönsaker.

Bönhummus med grillad paprika
1 ½ dl torkade ljusa bönor (t.ex. black eye eller vita bönor)
2 röda paprikor
½ dl olivolja
½ dl hackad persilja
½ msk färsk citrontimjan
½-1 vitlöksklyfta
cayennpeppar
salt, svartpeppar

Lägg bönorna i blöt över natten eller minst 8 timmar. Häll av vattnet och koka dem i nytt rikligt vatten tills de mjuknat helt (1-2 timmar beroende på vilken bönsort du använder). Häll av vattnet.
Dela varje paprikorna i fyra klyftor. Ringla olja över paprikorna och grilla dem med skinnsidan uppåt tills de svartnat helt, alternativt grilla dem i ugnen på 250 grader med skinnsidan uppåt. Lägg dem i platspåse och låt svalna något eller helt. Dra av skinnet och lägg fruktköttet tillsammans med bönorna. Tillsätt övriga ingredienser och mixa samman till en slät röra, smaka av med salt och svartpeppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.