Borsjtj med torkad röllekaEfter en extra söt vecka med både fettisdag och alla hjärtans dag kan det väl sitta på sin plats med något sundare. Och när jag ändå är igång med att blanda rödbetor i mina våfflor kör jag vidare på rödbetor och bjussar på borsjtj – rysk rödbetssoppa.

Än är det vinter, vänner – varesig vi vill eller ej. Men faktiskt så har jag sett de första snödropparna nu. Jag börjar bli riktigt sugen på vår, ljummen luft och att få gräva i trädgårdslandet. Tids nog kommer våren och tills dess kan vi alltid göra det bästa av situationen och passa på att göra allt det där som inte är lika lockande på sommaren. Som att se på massor av film, sova lite extra och koka sylter och safter på de där sommarbären som ligger kvar längst in i frysen. Eller för den delen äta soppa, det gör jag nästan aldrig på sommaren men älskar att äta vintertid. Toppa gärna skålarna med groddar, skott eller gröna blad som trivs såhär års, som ruccula till exempel. I förbifarten hörde jag nyligen att grönt är den enda färg som människan aldrig tröttnar på, så då skadar det kanske inte att äta lite sallad även på soppa.

På måndag förväntas en ny liten snöstorm dra in och allt grönt kommer ligga ännu lite djupare nerbäddat under snötäcket. Då hoppas jag att ni alla är varma om fötterna och tar tillfället i akt att njuta av en stor, rykande skål soppa.

Borsjtj
3 rödbetor
2 potatisar
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 gul lök
1,2 l buljong
5 stora enbär
3 lagerblad
0,5-1 tsk torkad rölleka
Salt & svartpeppar

Hacka lök och selleri och fräs det i lite oljai en rymlig kastrull.
Riv rödbetor, potatis och morötter, tillsätt dessa i kastrullen, salta och peppra och fräs allt en stund.
Slå på buljongen. Krossa enbären och lägg i dem tillsammans med lagerbladen.
Sjud i 15-20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat helt. Blanda i röllekan de sista minuterna.

Ät gärna med lite gröna blad och några klickar creme fraiche.


I höstas plockade jag rölleka som växte i hästarnas hage som jag sedan band upp och lät torka. Nu använder jag den som en ört i matlagning och passade på att också krydda min borsjtj med den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

Filed under Matlagning, Veckans vegetariska, Vild mat

Comments are closed.