Brietårta med hasselnötter, granatäpple och kanderat apelsinskal


Nu har jag tjuvstartat helgen och fredagsmyset med en maffig brietårta toppad med bland annat hasselnötter, honung och granatäpple. Något jag också provade på var att klicka ut små klickar med hemkokt kanderat apelsinskal vilket var alldeles extra gott att ha till.

Idag hade jag faktiskt tänkt hoppa över att blogga. Men så fick jag syn på ett alldeles exceptionellt fint brieexemplar i affären. Jag blev riktigt glad när jag såg den. För den var hög och ståtlig och mycket mindre i diameter än de vanliga platta. Precis så eftersträvar jag att baka tårtor och därför passade ju just denna brie toppen för mig att förvandla till en fin brietårta och servera ihop med kex ikväll. Och festligheterna når inga gränser, för på söndag är det dags för matbloggsträff i Malmö, vilket jag ser fram emot med förtjusning! Mer om det berättar jag förstås i nästa vecka.

Brietårta med hasselnötter, granatäpple och kanderat apelsinskal
500 g brie
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl pumpa- och/eller solrosfrön
2 msk kanderade apelsinskal
2 msk honung
0,5 granatäpple

Grovhacka hasselnötterna.
Sätt brieosten på ett ugnssäkert fat och toppa med nötter, frön, kanderade apelsinskal och honung.
Värm i ugnen i ca 10 minuter på 200 graders värme. När osten känns mjuk är den klar.
Kärna ur ett halvt granatäpple och strö kärnorna över tårtan.


Jo förresten, om någon vill kandera apelsinskalet själv så är det också superenkelt. Skala bara en apelsin och skär bort det vita på insidan. Koka skalet i vatten under lock tills det mjuknat, ca 30 min. Häll sedan av vattnet och hacka apelsinskalet i fina tärningar. Koka upp en sockerlag med lika delar vatten och socker (ca 0,5-1 dl av varje blir bra till 1 apelsin). Sjud sockerlagen tills den börjar tjockna till och lägg sedan i apelsinskalen. Sjud ytterligare några minuter och sedan är kanderingen klar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning, Smårätter

Comments are closed.