Brownies med saltad fudgeglasyr och pumpafrö samt ett år med mitt gröna skafferi
Semestermånaderna har rullat in över landet och här på bloggen har det varit lite tystare än vanligt på sistone. Inte för att jag är en av de som har semester – tvärt om faktiskt! Här kokar det på spisens alla fyra plattor, kylen är fylld till brädden av drycker som står och drar, vedspisen knastrar i sin vrå med ugnen full med godsaker som torkas och från taket hänger alla möjliga växter, blommor och örter från äng och trädgård. Jag skriver, fotar och testlagar en sjuhundans massa mat helt enkelt. En massa mat som ska kokas ner till en finfin buljong och ebba ut i den kommande boken.

Om ganska exakt en månad kommer faktiskt det mesta av innehållet vara spikat och färdigproducerat. Vem hade egentligen kunnat ana det vid den här tiden förra året när jag skrev mina första stappliga blogginlägg här i skafferiet? Jag minns hur jag strosade runt nere i Paris mellan macaronsförsäljare och mumier och kunde ändå inte riktigt annat än längta hem lite. Till mitt helt nya projekt som låg i startgroparna och jag var så ivrig på att få sätta tänderna i. Där och då föddes Gröna Skafferiet och sedan dess har projektet förvandlats till en skenande häst som dragit med sig både matbloggspris, bokkontrakt, matresor, nya bekantskaper och matupplevelser. Mitt klart mest spännande år. Hittills.

Applåder och stående ovationer till ni som hängt med mig på färden, som tittar in hit ibland, ni som kommenterar och hejar på, alla ni som gillar på Facebook och hänger med mig på Instagram. Tack alla jag fått glädjen att träffa under året och alla ni som jag fått äran att samarbeta med. Ska vi slå vad om att nästa år kommer bli ännu häftigare och smaskigare?

Men helt tyst blir det inte här på bloggen, hur mycket jag än har att göra. Min syster fyllde nämligen år förra veckan och bakade bland annat den här vansinnigt läckra chokladbrownien med saltad fudgeglasyr och pumpafrön på toppen. Receptgrunden hittade hon inne hos min bloggvän, Sonja, på ljuvliga Dagmars kitchen och kakan var minst sagt läcker!

Brownies med saltad fudgeglasyr och pumpafrö
175 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
50 g grovhackad choklad

Saltad fudgeglasyr
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
1/2 tsk havssalt
100 g smör

Hackade pumpafrön

Klä en ugnsform (ca 20x30cm) med smort bakplåtspapper.
Vispa smör, socker och muscovado. Rör ner kakao, sirap och salt.
Vänd ned ett ägg i taget med hjälp av en slickepott och vänd till sist ned vetemjölet tillsammans med chokladen.
Bred ut kakan i formen och grädda i 180 grader i ca 25 minuter, kakan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna helt innan glasyren bredes på.
Koka upp grädde, mjölk, sirap och salt till glasyren. Hacka chokladen fint och skär smöret i tärningar. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad och smör, rör till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan när den stelnat något och kyl sedan kakan tills glasyren stelnat.
Skär i rutor och dekorera med hackade pumpakärnor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.