Champinjonrisotto med ramslök


Det blir inte så värst mycket bloggande om dagarna nu när vädret är så fint. Jag håller dessutom på att bryta ny mark. I höstas började jag anlägga mer trädgård, ja – faktiskt dublera storleken på den befintliga. Ett lyxprivilegium man kan få för sig när man har en hel stor hästhage på andra sidan häcken.

Jag ville ha en odlingsträdgård där jag kunde bryta upp den tunga lerjorden och med tid och arbete få en finfin odlingsmylla. Hönsen går två steg bakom och drar upp maskar som om det vore spagetti. Och när vi pustar ut i vårsolen sträcker de ut vingarna och lägger sig i mossan för att sola. I sommar bygger jag förhoppningsvis också ett växthus intill trädgårdslandet av fönstrena som byttes på huset förra sommaren. Nya häckar, träd och buskar står planterade och den forna leråkern börjar ta formen av en trädgård.

—–

Samtidigt som jag anlägger trädgårdsland för årets plantor håller jag också på att tömma frysen och äta upp förra årets skörd. Sommarens gröna-, purpur- och vaxbönor serverade jag förra veckan till denna svamprisotto med ramslök. Ramslöken är för övrigt riktigt tidig i år och står redan skördeklar i skogen så nu skyndar jag mig att äta färdigt allt jag fortfarande har infryst. Något kilo är där än att ta av…

Champinjonrisotto med ramslök
1 näve champinjoner
2 dl hackad ramslök (färsk eller fryst)
3,5 dl risottoris
ca 1 l grönsak- eller svampbuljong
1 dl riven lagrad ost (kan uteslutas)
1 tsk timjan
1 lagerblad
salt & svartpeppar, olja att steka i

gröna-, purpur- och vaxbönor till servering

Dela champinjonerna i bitar. Skala och hacka löken.
Koka upp buljongen så den är varm.
Hetta upp en kastrull. Tillsätt oljan och stek svamp, lök och lagerblad tills löken mjuknar. Tillsätt riset och stek allt ytterligare ett par minuter.
Häll på buljongen skopa för skopa. Låt all buljong hinna koka in innan ny tillsätts. Koka ca 20 minuter under omrörning, tills riset är genomkokt med fortfarande har lite kärna. Plocka bort lagerbladet och tillsätt timjan och eventuellt lagrad ost.


En del har hört av sig och undrat huruvida ramslöken är fridlyst eller ej – det är den på ett fåtal platser i landet så undersök var du får plocka innan du hoppar i stövlarna och beger dig till skogs. Här i Skåne är den på sina håll ett riktigt ogräs och fyller skogarna om våren. Jag minns än hur förbryllad jag var under en skogspromenad som barn när plötsligt hela skogen luktade starkt av hackad lök.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Matlagning, Trädgård, Veckans vegetariska, Vild mat

Comments are closed.