Cheesecakeglass med jordgubbsrippel

Gör gärna den här glassen i sommar av färska svenska bär, kanske från ditt eget jordgubbsland. Såhär års tycker jag att man hellre kan använda frysta sommarjordgubbar än de färska som man hittar i mataffären.

4 äggulor, 4 msk socker, 3 dl grädde, 1,5 dl mjölk, en halv vaniljstång, 150 g cream cheese

2+1 dl jordgubbar, 1 dl vatten, 2 msk socker, 1 msk potatismjöl

4-7 krossade Digestivekex

Börja med att vispa äggulor och socker riktigt poröst i en bunke.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna. Lägg dessa i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka upp gräddblandningen.
Häll långsamt över gräddblandningen i äggsmeten och vispa hela tiden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm tills smeten tjocknat. Ställ i frysen i några timmar tills glassen börjar stelna, rör gärna en gång i halvtimmen.
Dela 2 dl jordgubbar i grova bitar och blanda med vatten och socker i en kastrull. Sjud blandningen 5-10 minuter, ta sedan från värmen och blanda i potatismjölet utspätt i lite vatten. Ställ tillbaka på värmen och låt såsen tjockna. Ta från värmen.
Dela resterande jordgubbar i grova bitar och blanda i jordgubbssåsen. Ställ att svalna i kylskåp.
Ta fram glassen när den blivit halvfryst. Häll lite av glassen i botten av en form och fyll sedan på med jordgubbsås och krossade digestivekex. Fortsätt varva tills ingredienserna är slut. Rör med en sked så lagren blandas lätt. Täck formen med lock eller platsfolio och ställ att stelna i frys.

Violer är perfekta att dekorera med. De är inte bara små och fina utan smakar dessutom gott, testa själva!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.