Choklad- & zucchinitårta med björnbärsmousse och punschpraliner


En fullspäckad kalashelg börjar nu gå mot sitt slut, men jösses så kul det varit och så mycket gott jag hunnit äta. Till ett av kalasen hade jag med mig tårtan och eftersom jag har varit helt tömd på tårtidéer såg jag till att ta hjälp av er! I början av veckan slängde jag ut fråga “vad vill du äta för tårta” på Facebook och ni hjälpte mig med många fiffiga idéer! Men till slut var det ändå en uppenbarelse från husguden Pettson som såg till att jag satsade på att smaksätta tårtan med ett lager punschpralingrädde (ja alltså, ni vet när Pettson och Findus bakar pannkakstårta så dekorerar de ju den så tjusigt med just punschpraliner). Till det fick det bli ett lager björnbärsmousse eftersom det är höst och faktiskt fortfarande är björnbärssäsong.

Choklad & zucchinibottnar

Björnbärsmousse
5 dl björnbär
1 dl vatten
0,5 dl socker
2 msk potatismjöl
2 krm salt
2 dl grädde

Punschgrädde
2 dl punschpraliner
3 dl grädde

Frosting
2 dl grädde
3 msk kakao
1 msk florsocker
+ 50 g mörk choklad till garnering

Gör bottnarna och låt de svalna helt innan du sätter samman tårtan. Den här gången delade jag smeten i 3 lika delar och bakade bottnarna i omgångar (ca 10-15 minuter i 180 grader) istället för att baka hela kakan och sedan dela den.

Blanda björnbär, vatten, socker, potatismjöl och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning tills björnbären blir mjuka och börjar gå sönder och blandningen blir tjock och seg. Ta från värmen och låt svalna helt.
Vispa grädden och blanda med den kalla björnbärsröran.

Hacka punschpralinerna i små bitar. Vispa grädden och blanda i pralinbitarna.

Blanda ingredienserna till frostingen och vispa tills grädden är fast.

Lägg första kaklagret på ett fat. Bred på björnbärsmoussen.
Lägg på ytterligare ett kaklager och bred över punschgrädden.
Lägg på sista kaklagret och täck hela tårtan med frosting.
Dra en kniv över chokladkakan så tunna chokladspån bildas. Strö spånen över tårtan och avsluta med att spritsa en kant runt chokladen.


Hoppas ni haft en riktigt bra helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Vild mat

Comments are closed.