Ciabatta med ljungrökt mozzarella


När jag träffade Tareq på Älska Mat-mässan fick jag tipset att man enkelt kan röka mat med spån eller ljung i en vanlig gryta. Så därför begav jag mig på ljungjakt i skogen för ett tag sedan och har nu fått tillfälle att prova på konsten att röka mat. Det var riktigt enkelt och gav osten lite mer karaktär.

Osten åt jag på en hembakad ciabatta med saltade och svartpepprade tomatskivor, färsk basilika och oregano. Ciabattan är också god att skiva och äta som mackor eller till soppa. Så på några vänners begäran kommer här receptet på mina knådfria och enkla ciabattas och längre ner hittas också hänvisningar till ljungrökningen.

Ciabatta, 2 små
7 dl vetemjöl
2,5 dl kallt vatten
5 g färsk jäst
1,5 tsk salt

Rör ut jästen med vattnet i en bunke och blanda sedan ner salt och mjölet, lite i taget. Degen ska vara lite fuktig och klibbig så du kan eventuellt spara lite av mjölet till utbakningen.
Täck bunken med bakduk och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar.
Mjöla ett bakbord rikligt och häll ut degen. Vik den ett par gånger och dela sedan i två bitar. Forma varje bit till en avlång rektangel och strö lite mjöl över.
Låt jäsa ytterligare 2 timmar på bakbordet, se till att de har ordentligt med mjöl under sig så den inte klibbar fast i bordet.
Värm ugnen till 225 grader och låt en plåt värmas med.
Förflytta degarna till den varma plåten (inget bakplåtspapper behövs) och baka i ca 40 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter.

Ljungrökt mozzarella
Mozzarella
Några kvistar ljung

Lägg ljungkvistarna i en gryta med lock. Sätt en liten tallrik eller kopp i mitten av grytan varpå du lägger mozzarellan.
Elda på ljungen med gaständare eller gasolbrännare så den lätt tar fyr eller börjar ryka. Sätt locket på grytan och låt stå ca 10 minuter.


Mitt nästa projekt ska nog bli att röka semitorkade tomater för att få en vegetarisk variant på prickig korv. Är jag kanske galen eller är det fler som tror det kan bli bra?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Veckans vegetariska

Comments are closed.