Citruscurd


Nu är citrusfrukterna som allra bäst och något av allt gott man kan göra med dem är förstås curd. Lemoncurd blev vi bekanta med för flera år sedan och limecurden börjar också leta sig in i affärerna. Men man kan faktiskt göra curd på alla möjliga citrusfrukter (och faktiskt de flesta andra frukter och bär också!). I en riktigt god curd tycker jag det är viktigt att ha syra i, så vill man göra curd på till exempel apelsin kan det vara gott att byta lite av mängden apelsinsaft mot citronsaft. Blanda och mixa precis hur ni vill!

Variant 1. Saft och skal av 2 citroner
Variant 2. Saft från 1 apelsin, skal från 2 st
Variant 3. Saft och skal från 2-3 lime
Variant 4. Saft och skal från 1 grapefrukt
Variant 5. Saft och skal från 2 clementiner

3 ägg
1,5-2 dl socker (beroende på hur söt man vill ha den)
100 g smör

Blanda saft och skal av citronerna, sockret och äggen i en värmetålig skål.
Ställ i vattenbad på spisen och värm under omrörning i 15-20 minuter.
Ta från värmen när curden blivit tjock som en trögflytande kaksmet och passera curden genom stålsil.
Rör ner smöret och häll på i en ren burk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.