Dansk Æblekage

I julklapp fick jag jättefina springformar med extra höga kanter. Så därför var jag redan på annandagen igång och bakade dansk äppelkaka. Detta receptet är en omarbetad version av Camilla Plums äppelkaka där jag har tillsatt kardemumma och vaniljsocker till kaksmeten och strött farinsocker över kakan. Kakan blir väldigt hög och fin och passar därför jättebra att servera som dessert såväl som till eftermiddagskoppen!

250 g socker, 250 g margarin, 2 tsk kardemumma, 3 ägg, 180 g vetemjöl, 2 msk potatismjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1 kilo äpple, kanel och farinsocker.

Kärna ur och dela äpplena i klyftor.
Vispa socker, margarin och kardemumma med elvisp tills det blivit en vit kräm och sockret helt har lösts upp.
Häll i ett ägg åt gången och vispa hårt tills smeten gått ihop och blivit krämig. Tillsätt nästa ägg och vispa åter hårt.
Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd försiktigt ner i degen. Ju försiktigare man rör desto lättare och luftigare blir kakan.
Häll smeten i en smörad springform så det täcker bottnen jämnt. Lägg på äpplena och tryck till ordentligt så att kaksmeten sticker upp lite mellan äpplena. Strö farinsocker och kanel över. Baka i ugnen på 170 grader, en springform med höga kanter får man räkna med tar nästan 1,5 timme i ugnen.

Servera med lättvispad grädde till eller en god hemkokt vaniljsås.

Ikea har en jättebra “äppelklyv” som kärnar ur och klyftar äpplet i ett enda drag. Den är perfekt att använda till detta receptet där man använder en så stor mängd äpplen. Välj en äppelsort med mycket smak, då blir kakan extra smakrik och god. Fina svenska äpplen finns fortfarande i mataffärerna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Trädgård

Comments are closed.