Enbärsplockning


Att det är högsäsong för mustiga grytor och soppor behöver jag väl knappt påpeka. Särskilt gott tycker jag att grytor kan bli om man slänger i ett par enbär. Och särskilt, särskilt gott blir det om du har plockat enbären själv! Bären kan man förstås köpa i varenda mataffär, men eftersom enar växer vilt över hela Sverige kan man ju likväl plocka dem själv och få frisk luft, naturterapi och motion på köpet. Det här skrev jag om även förra höst/vintern, men jag tänkte slå ett slag för det även i år. Förvisso kan man plocka enbär året om, men vid den här tidpunkten på året börjar det bli lite mindre utbud bland grejerna man kan plocka i det vilda. Då brukar jag bege mig ut på enbärsjakt när det kliar i fingrarna efter att få plocka ätbara saker i det vilda.

Här nere i Skåne är stora ytor uppodlade och har brukats i hundratals år, men självklart finns även här orörd natur med enbackar och vilda kohagar. Jag plockar bären på Romeleåsen som på grund av de branta och steniga markerna har lämnats orörda eller fått inhysa kor, får och hästar.

Under enbärens två första år är de gröna, men när de sedan mognar under det tredje året blir de mörkblå eller svarta. Det är då det är dags att plocka dem. Detta gör man lättast genom att lägga ut en duk eller tygskynke på marken under enen och sedan försiktigt skaka eller slå med en pinne på busken. Då ramlar de mogna bären ner på tyget och blir lätta att samla in.

Så dra till skogs och plocka enbär att krydda julen med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Råvaror, Vild mat

Comments are closed.