Falafel på gula ärtor och grönkål


Det har sagts att dessa falaflar är de godaste jag någonsin gjort och det kan nog faktiskt vara alldeles sant. Jag bjöd mina föräldrar på dem tillsammans med coleslaw (jag verkar inte kunna få nog av det just nu). Och de blev störtförtjusta.

Lite svenskare falafel som är gjorda på gula ärtor istället för kikärtor och med grönkål från trädgårdslandet. Idag orkar jag inte skriva nått mer, jag håller på med textredigering av recept till boken och det kommer fortsätta vara skrivstuga här ytterligare några dagar. Så därför går jag rakt på sak och bjussar er på receptet, hoppas det smakar (såklart det gör)!

Falafel på gula ärtor och grönkål (vegan)
3 dl torkade gula ärtor (ca 6 dl blötlagda – okokta)
3 grönkålskvistar
1 stor lök eller 2 små
1 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver
salt & svartpeppar

Lägg ärtorna i rikligt med vatten över natten.
Häll av vattnet.
Hacka löken. Repa grönkålen och riv bladen i bitar.
Blanda ärtor, lök och grönkål i en skål och mixa så allt finfördelas.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman väl. Det krävs ganska mycket salt och svartpeppar så snåla inte. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.
Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut matskedsstora klickar av färsen i pannan och stek tills de fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.