Filbunke

God morgon! De flesta har väl någon gång stött på uttrycket lugn som en filbunke, men betydligt färre har nog ätit en. För den här frukostklassikern har blivit ganska bortglömd trots att den är både god och lättgjord. Men som det mesta andra i det gröna skafferiet så är tiden huvudingrediens. Det tar nämligen ett par dagar innan mjölken surnat och blivit till fil.

5 dl standardmjölk
0,5 dl filmjölk
0,5 dl vispgrädde

Värm mjölken i en kastrull tills den börjar sjuda och ta sedan från plattan. Låt svalna till rumstemperatur.
Blanda filmjölk och grädde med mjölken och häll upp vätskan i portionsskålar (ett tips är att spara plastburkarna som man köper kesella, yoghurt eller mascarpone i, de är perfekta att sätta sina filbunkar i).
Täck med plastfolie. Låt filbunken stå framme i rumstemperatur i ca 1,5-2 dygn eller tills de stelnat helt. Kyl gärna innan du äter dem.

Filbunken börjar oftast inte tjockna förrän efter ett dygn så oroa dig inte om den är rinnig länge. Jag var själv övertygad om att jag hade misslyckats och fick ringa och rådfråga mormor. Men hon svarade bara; det kommer bli jättebra Karoline, du kan vara lugn som en filbunke!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Konservering, Smårätter, Tillbakablickar

Comments are closed.