Fisk och skaldjursgumbo med vildris


När hösten kommer och vi börjar bli mogna för mustiga soppor och grytor tycker jag att ni alla ska laga en stor omgång gumbo. Gumbon är en klassisk rätt i den afro-amerikanska matkulturen soul food med rötter i den amerikanska södern, Louisiana. Traditionellt finns det tre sätt att reda grytan, jag valde att göra det med den afrikanska grönsaken okra. Men man kan också använda choctaw kryddan filépulver eller den franska fett-mjöl-blandningen roux.

Okra kan vara lite klurigt att få tag på, leta i afrikanska mataffärer eller i större varuhus. Jag hittade min burk på Willys i Ystad. När man sedan öppnar burken kan man gott vara beredd på att det blir en slajmig stund i köket. Okran flyter nämligen omkring i transparent slem och fortsätter slajma sig när man skär dem. Man får lite halloween-vibbar och jag kan tänka att ett och annat barn skulle tycka om att hjälpa till att hacka. Men låt er inte avskräckas av slemmet, det var faktiskt rätt fantastiskt och försvinner när man fräser okran. Fantastisk är också hela gumbon, proppfylld med smaker och värmande för ruggiga höst- eller sensommardagar.

Gumbo för 6-8 personer

ca 450 g okra på burk
2 gula lökar, finhackade
2 tomater, skurna i bitar
3 stjälkar selleri, skurna i bitar
10 cm purjolök (det gröna), strimlad
3 vitlöksklyftor
4 lagerblad
1,2 l fiskbuljong
500 g fiskfilé, skuren i bitar
400 g skalade skaldjur (t.ex. räkor, kräftor, krabbor)
4 msk ajvar
Sambal oelek eller chili efter smak (uteslut helt om du vill ha en mild gryta)

Långkornigt vildris

Kryddor
2 tsk av salt, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, timjan

Låt okran rinna av. Skiva den i bitar och fräs i en kastrull med lite olja och kryddorna i 10 minuter eller tills det mesta av slemmet försvunnit.
Tillsätt lök, tomat, selleri, purjo, vitlök och lagerblad och låt puttra i 15-20 minuter tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt fiskbuljong, ajvar, sambal oelek och fisken, sjud 10 minuter och tillsätt till sist skaldjuren så de får värmas någon minut.

Servera med kokt ris och ett gott bröd till doppning.

Nästa gång ska jag göra en vegetarisk variant med quornbitar och kryddiga sojakorvar, det kommer bli en hit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Matlagning

Comments are closed.