Fläderkapris


Nu är det helt rätt tid att göra fläderkapris. Bären är fortfarande gröna och har vuxit sig riktigt stora och fina. Några av klasarna har redan börjat skifta i färg och stjälkarna är på flera håll vackert röda mot de gröna bären. Om någon vecka kommer klasarna vara helt mörkröda, då är det dags att göra fläderbärssaft som man sedan kan göra min farmors förkylningskur på och kurera sig med i det framtida höstrusket. Men nu passar vi på att göra kapris tycker jag!

En sats ger två små burkar
3 dl omogna, gröna fläderbär
4 msk ättika
2 dl vatten
1 msk socker
2 tsk salt

Dra loss bären från klasarna, tvätta dem och fyll två rena, varma burkar med dem.
Blanda ättika, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp.
Häll den kokande ättikslagen över bären och fyll burkarna ändå upp. Skruva på locken och låt svalna.
Förvara svalt.

Vill man att bären ska bli lite mjuka kan man låta dem koka med lagen 5 minuter.

Uppdatering: I rå form har fläderbär ett gift som kan ge magont, kräkningar och diarré, så för att helt vara på den säkra sidan rekommenderar jag att bären ska kokas 15 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Filed under Konservering, Råvaror, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.