Frozen cheesecake


Vad är det för en dag? Vad är det för en dag? Det är ingen vanlig dag, det är MIN födelsedag, hurra, hurra, hurra! Och hurra för alla tårtor som jag har fått anledning till att baka! För i år blir det nämligen hela tre tårtor (hade jag haft tid hade det dessutom blivit en fjärde). Detta är första tårtan ut som mormor och familjen ska bli bjudna på -en traditionell fryst cheesecake. Jag har förstås fyllt den med trädgårdens sommarbär, som tyvärr börjar sjunga på sista versen nu. Men tårtan går egentligen lika bra att göra med frysta bär så passa på att plocka och frysa in nu så kan ni baka en somrig tårta mitt i vintern!

300 g cream cheese
3 dl vispgrädde
3 ägg, separerade
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller en halv urskrapad vaniljstång

150 + 150 g digestivekex
50 g margarin

5 dl jordgubbar (frysta eller färska) + 2 msk socker

2 dl blandade bär + 4 hackade myntablad + 2 dl jordgubbar

Smält margarinet och blanda med 150 g krossade digestivkex. Tryck ut smulorna i botten av en springform.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa samman äggulor, socker, vaniljsocker och cream cheese.
Vispa grädden.
Vänd ner grädde och äggvitor i cream cheese-blandningen.
Häll hälften av smeten i en annan bunke. Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner i ena hälften av cheesecake-smeten. Häll smeten över digestivebotten. Krossa ytterligare 150 g digestivekex och sprid ut över cheesecaken.
Blanda nu bären, myntan och lätt mosade jordgubbar med resterande cheesecake-smet. Häll smeten över digestivesmulorna.
Frys tårtan minst 5 timmar.


Det festliga med att fylla år den 11:e augusti är att jorden varje år då passerar meteorbältet Perseiderna. På Aftonbladet står det att vid 22-tiden lördag eller söndag blir kometsanden till ett magiskt stjärnfall. Varje år 11-12 augusti uppträder denna astronomiska scen. Det är ett stjärnfall som härstammar från kometen Swift-Tuttle som senast drog förbi jorden 1992 och kommer tillbaka om si så där 110 år. Kometen lämnade efter sig ett stort bälte av sand och grus. När gruset kommer in i jordatmosfären förbränns det. Det är då stjärnfallen på natthimlen kan ses.

Och för alla er som är nyfikna på de andra tårtorna så får ni vänta tills nästa vecka. På onsdag fortsätter nämligen firandet, då tillsammans med min tvillingkusin som fyller lika många år!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Comments

Filed under Bakning, Trädgård

Comments are closed.