Fru Philsgårds citronpinnar

När andra världskriget bröt ut gick min mormor på hushållsskola för att sedan ta arbete som hushållerska på Philegården i Tygelsjö. Där blev hon upplärd av fru Britta Philsgård och fick ta del av hennes fina receptsamling. Receptet på dessa citronpinnar kommer från Brittas samling och mormor har bakat dem sedan 1940-talet. Nästan 60 år efter att mormor lämnat Philegården kom jag och min syster dit för att köpa vår ena häst, Sonat. Då ägdes gården istället av Maria Gretzer, en av Sveriges kändaste ryttarinnor.

Fru Philsgårds Citronpinnar
5 dl vetemjöl, 220 g smör el. margarin, 1,75 dl socker, skal av en halv citron.

Äggvita + syltade apelsinskal till garnering

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Rulla fingertjocka längder och dela dem i 5 cm långa bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt och pensla med äggvita. Strö syltade apelsinskal över. Baka mitt i ugnen, ca 12 minuter i 200 grader.

För några veckor sedan lovade jag er historien om våra hästar och en bit av den passar bra tillsammans med det här receptet. För medan mormor husade på Philegården under kriget var hästarnas förfäder mitt i händelsernas centrum. Här kommer historien om hingsten Wielki Szlem som skulle komma att bli vår Elionoras morfars far och Sonats mormors farfar; samt Witras, Elionoras morfars morfar och Sonats mormors farmors far.

Flera av de polska stuterierna som låg nära gränsen till Ryssland evakuerades tidigt under andra världskriget. Bland dessa var Janów Podlaski. Hästarna evakuerades gång på gång och var på vandring i Europa under långa perioder. I krigets slutskede befann man sig i Tyskland på väg till Dresden. Den 13 februari 1945 hände följande:

“Morgonen var mycket kall. Hästarna var i dålig kondition och kriget gjorde det svårt att få fram mat till såväl människor som hästar. Fodret gick i första hand till de dräktiga stona. De enda tillgänglige tågvagnarna var reserverade för 58 föl och 5 högdräktiga ston. Resten av Janów Podlaskis hästar – över 200 – fick ta sig fram gåendes. Snö och regn vräkte ner över hästar och män, och på vägen stod leran decimeterhög. 90 av hästarna spändes i par framför små vagnar och de äldre stona bands bakom. Unghästarna leddes för hand. Den tyske översten Bonnet red i täten för 40 man i en separat grupp någon kilometer från stona. Var och en av de 40 red en hingst, och hade en hingst i ledtygel bredvid.
Vid halv två på natten anlände hingstarna till Dresden. Mitt under ett häftligt flyganfall. Männen försökte desperat att ta skydd under träden i en park i stadens centrum, medan bomber utan uppehåll exploderade runt omkring dem. Hästarna blev galna av skräck, och snart var alla lösa och skingrade för vinden. Även männen var panikslagna. Alla utom en. En liten spenslig hästskötare glömde faran och sin egen säkerhet för de två hästar han blivit anförtrodd. Hans namn var Jan Ziniewics. Hingstarna var Wielki Szlem och Wtraz. En bomb exploderade alldeles intill hästarna, och Witraz svans fattade eld, men Jan släppte inte taget. Han lyckades släcka elden, och talade hela tiden med hästarna. Han visste att han i vardera handen höll en hingst som ensam var värdefullare än alla de andra tillsammans.
När morgonen kom och de anfallande planen återvänt till sina baser, fanns bara 20 av de 80 hingstarna kvar. Bland dem Jan Ziniewisz två skyddslingar. När de hittades under träden i parken, morgonen den 14 februari, var Jans händer helt skinnflådda. Köttet lyste rött i handflatorna och man fick bända loss hans händer från hingstarnas ledtyglar”. 

Texten är hämtad från Grythyttans Araber.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Bakning, Tillbakablickar

Comments are closed.