Fullkornsrostbröd med fikon och valnötter


Ibland gillar jag verkligen att rosta bröd. Och tanken på långfrukostar med doften av rostbröd som blandas med söt, kladdig marmelad och nybryggt te är för mig ytterst tilltalande. Men köpebröd i form av formfranska eller annat rostvänligt bröd skrämmer mig lite. Därför tyckte jag att det var läge att röra ihop ett eget rostbröd som blir fluffigt men ändå innehåller mycket fullkorn. Dessutom petade jag i såväl fikon som valnötter för att göra det än lite godare och lyxigare. Så egentligen är smör det enda pålägg som behövs.

Ökar man mängden jäst kan man få en snabbare variant på brödet, men de några extra jästimmarna gör att brödet får lite mer smak och bättre skorpa, så ge det gärna lite tid. Valnötterna tillför förstås också en del smak och konsistens och ger även brödet en lite roströd ton.

Och fikon asså. Denna ljuvliga lilla frukt som jag gått och blivit smått beroende av i vinter. I år ska jag nog köpa hem ett eget fikonträd eller kanske hitta någon som kan bistå en liten stickling.

Fullkornsrostbröd med fikon och valnötter
1 dl valnötter
5 fikon
12 g jäst
3 dl vatten
1 dl kruskakli
2 dl fullkornsdinkel
3 dl rågsikt
1,5 tsk salt

Krossa valnötterna i mindre bitar.
Skär bort de hårda fästena på fikonen och skär sedan frukterna i små bitar.
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen, rör tills all jäst lösts upp.
Blanda ner valnötter, fikon och de olika mjölsorterna med en träslev. Degen ska vara ganska kletig. Tillsätt saltet och blanda in det väl.
Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
Häll över degen till en brödform (strö lite havregryn i bottnen och på sidorna så lossnar brödet lättare). Jäs ytterligare 2 timmar (eller tills degen når upp till formens kant) under plastfolie.
Baka bröder på 220 grader i ca 30-40 minuter eller tills brödet är genombakat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Husets specialitéer

Comments are closed.