Glaserad jordgubbskaka


Än ploppar det upp en o annan eftersläntrare i jordgubbslandet och i affärerna finns fortfarande jordgubbarna lite här och var. Av sommarens sista passar det utmärkt att göra en jordgubbskaka som sedan får glaseras. Här gör det nämligen ingenting om de är lite skrumpna och fula, mosiga eller för små. När kakan gräddats smakar ändå alla lika gott!

250 g socker
250 g margarin
3 ägg
180 g vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk syltade apelsinskal
3 tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl jordgubbar

1 dl florsocker
1 msk vatten
ev. några droppar röd hushållsfärg

Vispa socker och margarin med elvisp tills det blivit en vit kräm och sockret helt har lösts upp.
Häll i ett ägg åt gången och vispa hårt tills smeten gått ihop och blivit krämig. Tillsätt nästa ägg och vispa åter hårt.
Sikta i vetemjöl, potatismjöl, ingefära, vaniljsocker och bakpulver och vänd försiktigt ner i degen tillsammans med de syltade apelsinskalen. Ju försiktigare man rör desto lättare och luftigare blir kakan.
Häll smeten i en smörad kakform.
Dela jordgubbarna i mindre bitar och tryck ner i kaksmeten.
Baka i ugnen på 170 grader, man får räkna med att det tar nästan 1,5 timme i ugnen.
När kakan svalnat kan man glasera den genom att blanda florsocker med vatten och eventuellt lite hushållsfärg. Häll glasyren över kakan och låt den rinna ner över kanterna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer

Comments are closed.