Glödbakad potatis med ängschampinjonfräs


För några veckor sedan fick jag en förfrågan om ifall jag, här på bloggen, kunde skriva om hur man kan baka med vedeldade spisar. Det vill jag gärna skriva om framöver, jag ska bara se till att lära mig göra det först. Svårigheten jag har med min vedspis är att hålla en jämn och hög temperatur i ugnen. Jag lovar att träna mycket och lär sedan vidare när jag bemästrar det. Men något som är betydligt lättare att baka med sin vedspis är bakpotatis – och då gärna rakt i glöden! Så har vi i min familj alltid bakat potatisar, för det blir både extra gott och mysigt.

Dessutom har det, glädjande nog, helt plötsligt blivit värsta champinjonsodlingen i hästarnas hage. Och det kan väl inte nog poängteras att man inte ska äta svamp som man inte är säker på är ätbar. Därför väntade jag tills pappa hade ätit si sådär en tio-femton svampar innan jag själv smakade. Och mycket riktigt, det var minsann ängschampinjoner!

Potatis
Gul lök, beräkna ca 1 stor lök för två personer
Champinjoner, en näve per person
Smör
Turkisk yoghurt eller crème fraiche
Salt & peppar
Gärna också citronzest och färska örter

Tvätta potatisarna noga och rulla in dem i aluminiumfolie. Lägg dem på glöm i ca 20 minuter, vänd dem om efter halva tiden.
Hacka löken och dela champinjonerna i bitar. Fräs dem i lite olja tills de fått fin färg och är mjuka. Salta och peppra.
Kolla att potatisarna är klara med en provsticka. Ta dem från glöden och låt de svalna några minuter innan du tar dem ur folien. Snitta upp potatisen och fyll den med champinjonfräset, en klick yoghurt, smör och gärna lite färska örter och citronzest över.


För bästa resultat får det inte brinna i närheten av potatisarna. Det bästa är att elda upp en rejäl brasa som sedan får bli glöd och först då lägga in potatisarna. Skulle skalet bli svart låter du bara bli att äta det, insidan är fortfarande precis lika god.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.