Glutenfri dadelkladdkaka


Jämte kanelbullar och chokladbollar är kanske kladdkakan den största svenska fikaklassikern och är bland det första man som barn lär sig att svänga ihop i köket, åtminstone var det så för mig. Nu har jag kommit på hur man kan göra den lite sundare. Denna variant görs utan raffinerat socker och vetemjölet är bytt mot malda solroskärnor och kokosmjöl.

Dadelkladdkaka
2 dl solroskärnor
3/4 dl kokosmjöl (eller 1 dl riven kokos)
15 färska dadlar
4 msk kokossocker (kan ev. bytas mot honung)
½ dl kakao
2 ägg
½ dl rapsolja
4 msk kaffe eller vatten
1 nypa salt

Mixa solroskärnor (och riven kokos om du använder det) till ett mjöl.
Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med ägg, olja och kaffe. Tillsätt övriga ingredienser och mixa allting till en hyfsat slät massa.
Smörj en kakform (ca 18 cm i diameter) med lite olja och bred sedan ut smeten.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.


Kladdkakan funkar också för en paleokosthållning, men eftersom den innehåller dadlar och kokossocker bör den då ätas med viss måtta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.