Glutenfri dadelkladdkaka


Jämte kanelbullar och chokladbollar är kanske kladdkakan den största svenska fikaklassikern och är bland det första man som barn lär sig att svänga ihop i köket, åtminstone var det så för mig. Nu har jag kommit på hur man kan göra den lite sundare. Denna variant görs utan raffinerat socker och vetemjölet är bytt mot malda solroskärnor och kokosmjöl.

Dadelkladdkaka
2 dl solroskärnor
3/4 dl kokosmjöl (eller 1 dl riven kokos)
15 färska dadlar
4 msk kokossocker (kan ev. bytas mot honung)
½ dl kakao
2 ägg
½ dl rapsolja
4 msk kaffe eller vatten
1 nypa salt

Mixa solroskärnor (och riven kokos om du använder det) till ett mjöl.
Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med ägg, olja och kaffe. Tillsätt övriga ingredienser och mixa allting till en hyfsat slät massa.
Smörj en kakform (ca 18 cm i diameter) med lite olja och bred sedan ut smeten.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.


Kladdkakan funkar också för en paleokosthållning, men eftersom den innehåller dadlar och kokossocker bör den då ätas med viss måtta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Filed under Bakning

20 Responses to Glutenfri dadelkladdkaka

  1. Åh, underbart! Sitter ju som en smäck för en glutenallergisk människa som mig, det ska jag allt prova. Tack snälla :-)
    Dadlar i bakverk gör underverk, kom plötsligt att tänka på en australiensk efterrätt som heter “sticky date pudding”, har du testat den? Inte direkt lika hälsosam som denna kaka dock… ;-) /kram .

  2. Ser underbar ut! :)
    Jag ska snart göra en chokladkaka med svarta bönor, så gott.

    /Evelina
    http://www.evelinasekologiska.se/

  3. denna ska jag testa :D

  4. Hjälp så god denna var! Jag var tvungen att ge efter för mitt kladdkakesug igår och bakade denna och den är alldeles underbar! Tack för recept och inspiration :) . Jag tog med kakan till jobbet och mina kollegor tyckte att den var jättegod så nu får jag maila dem en länk hit så att de kan baka den med. Jag använde dock kokosolja istället för rapsolja och det blev jättebra och sedan hade jag lite honung också utöver kokossockret + vaniljpulver. Kalasgott!

    Ha en riktigt fin helg Karoline!

  5. Pingback: Mjölkchokladkaka på kanelen med brynt smör, chokladtryffel och rostade pumpakärnor | Livsaptit

  6. Låter jättegott! Jag har aldrig bakat med dadlar förut, men jag har gjort chokladbollsvarianter som blev hemskt goda, så det här receptet sparar jag!

  7. Lisa

    Okej, jag gjorde denna igår (med vissa modifikationer) och den blev fantastiskt god! Alltså, helt uuuunderbar verkligen.

    Jag uteslöt kokossockret/honungen, lade till vaniljpulver, mesquite och carob (mest för att förstärka dadlarnas goda kolasmak hehe) och det blev den bästa gluten-, laktos- och sockerfria kladdkakan jag någonsin testat. Tack för superinspiration. Ska testa din pumparisotto ikväll också.

  8. Therese

    Alltså såååå grymt god kaka som jag nu rekommenderar till alla jag känner.. :)

  9. my

    kan man baka utan solroskärnor och kokos