Goda röror från påskbordet – hummus & rödbetssallad


Det har ju förvisso gått ett par veckor sedan det var påsk, men jag tänkte ändå passa på att dela med mig av två enkla recept på röror från min påskbuffé. Egentligen är de inte alls särskilt påskiga utan funkar precis hur bra som helst året om.

Vid högtider gör jag alltid extra stora satser av köttbullar (bönbullar alltså) och rödbetssallad, sen kan jag bygga megamackor till frukost en hel vecka eller två. Det är ren lyx och kanske det allra, allra bästa med högtiderna! Hummus är också gott till nästan precis allt så gör en rejäl skuta när du ändå är igång. Funkar fint till allt du inte trodde du behövde sås till, som till paj och gratäng eller mackor och sallader.


Hummus
3 dl torkade kikärtor
2 vitlöksklyftor
ca 0,5 dl olivolja
2 tsk citronsaft
1 tsk sesamolja
0,5 tsk spiskummin
Salt

Lägg kikärtorna i blöt över en natt.
Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt vatten i kastrull.
Mixa kikärtorna till ett slätt mos, pressa i vitlök och tillsätt kryddor och olja. Ta gärna lite i taget och smaka dig fram till din egna ultimata blandning!
Ringla olivolja över hummusen, dofta chilipulver över och toppa gärna med sesamfrön och rikligt med persilja.

Rödbetssallad
5 dl hackade inlagda rödbetor.
2 dl creme fraiche
1-2 msk majonnäs
Salt

Låt creme fraichen stå framme ett par timmar så den blir rumstempererad.
Blanda sammman ingredienserna och smaka av med salt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

Filed under Högtider, Matlagning, Smårätter

Comments are closed.