Granatäpplesirap med lime


Visst är det liksom något ursprungligt och äkta över granatäpplen? De är okonstlade och naturliga skönheter. Jag skulle till och med vilja påstå att det är något lite magiskt med dem. Men det är kanske inte så konstigt, för denna urgamla frukt omnämndes så tidigt som på 300-talet f.kr av botanikens fader Theofrastos. Det är en guddinornas frukt, syns ofta på avbildningar i Jesubarnets hand och den mörkröda saften får ofta symbolisera martyrers blod. Själv passar jag på att koka sirap på dem eller så äter jag dem bara precis som de är.

Granatäpplesirap med lime
1,5 dl vatten
2 dl socker
1 granatäpple
0,5 lime

Blanda vatten, socker samt saft och kärnor från granatäpplet i en kastrull och koka utan lock i 10 minuter.
Sila bort kärnorna och tillsätt saften från limen.
Låt koka ytterligare en tid tills sirapen blir bubblig och börjar tjockna. Sirapen blir tjockare när den svalnat.

Granatäpplen har i sin råa form en lätt syra som ger en god friskhet. När man tillsätter sockret vid sirapskoket försvinner syran lite och därför tycker jag det är särskilt gott att tillsätta limesaften.



Det fina med sirapskok är att det är svårt att misslyckas med. För skulle du inte bli nöjd med konsistensen är det bara till att koka om den tills den är precis som du vill ha den. Är den för tjock tillsätter du mer vatten innan du kokar upp den på nytt och tycker du att den är för lös kan du hälla tillbaka den i kastrullen och låta den reducera lite till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.