Granola med fikon & valnötter


Kombinationen fikon och valnötter är något som jag även förra veckan använde när jag bakade ett fullkornsrostbröd. En vinnande kombo, så varför sluta tänkte jag liksom? Därför knåpade jag ihop en krispig granola som är gott till fil, yoghurt eller kanske bara lite havremjölk. En god frukost med mycket nyttiga frön och nötter men som smakar lite efterrätt utan att bli allt för söt.

Granola sötas ofta med honung, men här har jag istället använt en osötad fikonmarmelad gjord på torkade fikon. Vill man variera sig kan man göra en liknande marmelad på t.ex. aprikoser eller använda päron- eller äpplemos.

Granola med fikon & valnötter
1,5-2 dl osötad fikonmarmelad
1-2 dl vatten

2 dl grovhackade valnötter
1,5 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl sesamfrö
5 dl havregryn
1 näve russin
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 tsk kanel

Rör samman fikonmarmelad och vatten.
Blanda valnötter, solroskärnor, lin- & sesamfrö samt havregryn. Häll marmeladröran över de torra ingredienserna och blanda väl. Sprid ut på en plåt eller ugnsform.
Rosta granolan på 200 grader tills den är jämnt rostad och inte längre fuktig av fikonmarmeladen. Beroende på hur tjockt lager granolan bakas i tar det olika lång tid, rör runt ca var tionde minut så det inte bränns uppe på.
Strö kardemumma och kanel över granolan när den är jämnt rostad och tagits ut ur ugnen. Låt svalna och blanda sedan med russin och eventuell annan torkad frukt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Off

Filed under Bakning, Husets specialitéer

Comments are closed.