Granskottste


Har ni hunnit med att plundra granen än? Står den fortfarande grön och grann i stugan kan du rent av ha användning för den i köket innan den kastas ut. I år hade jag själv ingen gran, men såg till att plundra mina föräldrars istället. Dock inte på några traditionella godsaker som polkakäppar eller smällkarameller utan istället på granskotten som slagit ut i stugvärmen. Av granskott kan man göra något så gott som granskottssirap, men idag passade jag istället på att göra te. Skotten är vitaminrika och smakar syrligt och gott. Det blir en himla massa sjörbjuggsmat denna veckan, för precis som med limesaft användes också granbarr förr i tiden till havs för att motverka just sjörbjugg. Men orkar du inte äta upp hela granen kan du ju alltid elda upp det som blir över och njuta av granvärmen i vinterkylan.

Jag tror nog faktiskt att jag struntar i gran nästa jul också. Då har jag istället tänkt att jag ska pynta något trädartat utomhus med äpplen, talgbollar, havrekonst och annat som småfåglar kan tänkas uppskatta.

Granskottste
3 dl vatten
1 msk granskott
0,5 tsk honung

Koka upp vattnet och slå på granskotten. Låt dra minst 5 minuter.
Sila av och rör ner honungen.

I vanliga fall sötar jag aldrig te, men just till granskottste tycker jag att honung passar väldigt bra. Sötman blir väldigt gott till skottens friska syrlighet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Drycker, Högtider, Vild mat

Comments are closed.