Gröna Skafferiets vegetariska julköttbullar


Plötsligt sa det bara swiiiish och så var jag igång och lagade julmat! Ja, för nu är minsann julköttbullarna rullade, stekta, infrysta och färdiga för att åter stekas upp när det vankas julafton. Jag tycker att det kan vara skönt att tjuvstarta lite med matlagningen inför jul så man inte behöver göra precis allt de sista dagarna (eller timmarna?). Nej, jag blandar gärna i lite framförhållning och lagar julmaten när jag har lust. Då minskar pressen på att man ska göra det när man absolut måste och medan andra svettas i köket med samtliga spisplattor, båda ugnarna och micron occuperad så kan jag knapra på julgodis eller åka skridsko. Där har ni receptet på min fridfulla jul!

Och en annan sak också, för tänk att detta är min första vegetariska jul! Jag kan nästan inte tro det. Men jag är övertygad om att det kommer bli den godaste julen hittills. Har ni några vegetariska favoriträtter på julbordet som jag inte får missa?

Gröna Skafferiets vegetariska julköttbullar
4 dl kokta bönor t.ex. pinto och adzuki
2 dl kokta gröna linser
1 stor gul lök
1 dl jordnötter
0,5 dl solrosfrön
1-2 ägg
1 dl ströbröd
2 msk soja
5-8 st malda kryddpepparkorn
3-5 st malda enbär
Salt & svartpeppar

Mixa samman bönor och linser, det får gärna vara grovt med bitar kvar.
Riv löken ner i bön- och linsblandningen.
Mal jordnötter och solrosfrön i t.ex. en mandelkvarn eller hacka de fint. Blanda ner de malda jordnötterna och solrosfröna tillsammans med ägg, ströbröd och kryddorna i bön och linsblandningen.
Rulla en provköttbulle som får stekas och smaka av om kryddningen är lagom, efterkrydda eventuellt.
Rulla reseterande bönfärs till bollar och stek i smör eller olja tills de fått fin yta.

Köttbullarna går utmärkt att göras i förväg, frysas in och stekas upp på nytt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Comments

Filed under Högtider, Husets specialitéer, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.