Grovt fröbröd


En sund frukost har förmågan att ge en ordentlig spark i baken och energi till långt inpå dagen. Det här brödet är fullproppat med nyttiga frön, fibrer och näringsämnen från hela havre-, råg- och vetekornet. Det är en variant på min mammas påskbröd där jag minskat mängden sirap och valt ännu lite grövre mjölsorter. Det har blivit lite av en frukostfavorit som jag helst äter med en skiva ost, gurka och paprika till morgonkoppen kaffe medan jag läser igenom mejlen och skriver listor för dagen. Eller som nu, när jag sitter med fötterna i lätt daggvått gräs och med näsan pekandes mot solen. Mmmmmh! GOD morgon!

Recept för 2 limpor

1 l filmjölk
1 dl sirap
4 dl rågkross
2 dl havregryn
5 dl grovt rågmjöl
4 dl fullkornsvetemjöl
2 dl vetekli
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön & pumpakärnor
3 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
ev. 1 dl torkade aprikoser

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i filmjölken och sirapen.
Häll i en smord och bröad brödform och baka i mitten av ugnen på 200 grader i 45 minuter.
Enklare än såhär blir inte brödbakning, helt knådfritt och utan jäsning!

Prova gärna olika varianter på brödet, man kan variera efter vilka mjölsorter man har hemma. Men eftersträva gärna att använda grovt mjöl, det ger brödet sin karaktär och massor av fibrer som ger dig en riktigt bra start på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.