Hemgjord nougat


Många basprodukter man har i köket är lättare att göra än man kan tro. Nougat är definitivt en sådan sak! För att göra nougat behövs bara hasselnötter, choklad och socker. Hasselnötter ses ofta vildväxande och skördas på hösten innan de faller från grenen. Träden kan ge stora nötskördar och växer ofta buskigt och många i grupp. Men tänk på att hasselnötterna inte ingår i allemansrätten så fråga alltid markägaren innan du plockar dessa i skog och mark.

Till min nougat använde jag en mörk choklad som gjorde att nougaten också fick en mörkare färg, men förstås kan man välja vilken sort man vill.

Nougat
75 g hasselnötter
50 g florsocker
120 g choklad

Rosta nötterna i torr stekpanna.
Mal nötterna ett par gånger så det blir mjölliknande och mixa samman med florsockret.
Smält chokladen i vattenbad och blanda samman med nötblandningen.

Om nougaten är lite hård eller stel när du ska använda den kan du med fördel knåda den en stund. Då blir den mjukare, mer följsam och lättare att arbeta med om du vill göra till exempel praliner. Vill man ha en mjuk nougat kan man tillsätta lite grädde när man smälter chokladen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.