Idiotsäkert kastrullbröd


Att baka fantastiska bröd behöver inte alls vara svårt. Faktum är att detta bröd troligtvis är omöjligt att misslyckas med.

12 dl vetemjöl
4 dl durummjöl
7 dl vatten
5 g jäst
1 msk mortlad havssalt

Blanda ut jästen i vattnet.
Tillsätt mjölet och arbeta degen minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter.
Täck bunken med plastfolie eller en bakhandduk och låt degen jäsa 18 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bakbord rikligt, gärna med ett grovt mjöl eller vetekli. Häll ut degen som nu ska vara lös i konsistensen på bakbordet. Vik degen ett par gånger och dela sedan i två bitar. Forma någorlunda jämna bröd. Jäs degen ytterligare 2 timmar.
Värm ugnen till 220 grader och låt två kastruller värmas med.
Stjälp upp degen i kastrullerna och baka sedan i ugnen drygt en timme. Stjälp sedan upp brödet ur kastrullen och låt det svalna på galler.


Vid andra jästillfället får bröden gärna jäsas i små, runda jäskorgar om du har sådana, annars kan man vira in degen i en ren och ordentligt mjölad bakduk. Brödet kan också jäsa direkt på bakbordet, det kommer då flyta ut men blir i slutänden ändå ett fint bröd. Det är här kastrullen kommer in i bilden. För eftersom degen är relativt lös har kastrullen en viktig funktion som form. Den håller ihop brödet så att det kan stiga bra och ger dessutom en god skorpa. En lergryta eller kastruller av gjutjärn eller emalj är att föredra. Jag använder mina gamla kockumskastruller i emalj som är bra till precis ALLT.

Detta blir mitt bidrag till Månadens matbild hos Matgeek med temat som är just bröd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Filed under Bröd

Comments are closed.