Indiskt morotsbröd med stjärnanis och korianderfrö


För någon vecka sedan hade jag besök av en journalist samtidigt som jag höll på att jäsa och grädda bröd, något som fick oss att halka in på brödminnen. Hon mindes tillbaka hur smöret hade runnit nedför hennes små barnarmar när hon tidigt om morgnarna lämnats på dagis för att där äta sin frukost. Hur det allt som oftast serverades ljumma filmjölkslimpor som fick smöret att smälta till.

Brödet är så rotat i varendaste kultur, som en historisk bas för föda att jag tror att alla människor på jorden har sitt alldeles egna brödminne. Kanske doften av nygräddat från mormors kök, bageriet på hörnan, pinnbröd kring en lägereld, stenugnsbakat tunnbröd eller just den där känslan av smöret som smälter ner i brödskivan och rinner vidare ner över ens fingrar.

Hur ser dina brödminnen ut?

Brödet som jag gräddade den där morgonen när jag och journalisten satt och sörplade kaffe i mitt kök har även det ett alldeles särskilt minne. Det går inte tillbaka till min barndom utan istället till mitt första besök på indiska restaurangen Govindas i Lund för en handfull år sedan. För på Govindas har jag många gånger ätit ljuvliga, spännande bröd med smak av såväl citrus som anis och koriander som jag sedan fått återskapa från minnet hemma i mitt kök.

Pålägg är fullkomligt överflödigt.

Indiskt morotsbröd med stjärnanis och korianderfrö
4 dl durumfullkornsmjöl
3,5 dl rågsikt
1,5 dl finriven morot
3,5 dl ljummet vatten
10 g jäst
zest från 2 citroner
1-2 st stjärnanis
5 st kryddnejlikor
1 tsk korianderfrö
3 tsk salt

(anis, korianderfrö och nejlika kan ersättas med 3/4 msk brödbryddor)

Mortla kryddorna till ett pulver.
Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda sedan samman samtliga ingredienser.
Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar.
Häll ut degen på väl mjölat bakbord och vik degen ett par gånger tills det känns som den håller ihop bra och inte flyter ut. Jäs två timmar, gärna i jäskorg.
Värm ugnen till 250 grader, låt en ugnstålig kastrull värmas med. Ta ut kastrullen när ugnen värmts upp, stjälp upp brödet i den och ställ åter in i ugnen. Baka 20 minuter på 250 grader och sänk därefter till 220 och baka ytterligare ca 40 minuter.

—-

Vill man ha ett högt bröd rekommenderar jag att man bakar det i kastrull, men det går även bra att stjälpa upp det på en het bakplåt. Jag bakade detta bröd direkt på plåt, därav är skivorna låga och långa. Men just så ser min mormors bröd ut, ännu ett brödminne och det tilltalar mig väl så mycket som höga, fina limpor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Husets specialitéer

Comments are closed.