Jag knäckte nöten + Chokladdoppade dadlar med kokos/mandelfyllning & chokladtäckt färsk kokos

I veckan har jag knäckt den stora nöten med hur man faktiskt öppnar en kokosnöt utan dynamit, blodspill eller hammare och spik. Det går fort, är relativt ofarligt och framförallt enkelt. Det enda som behövs är ett vasst föremål, t.ex. en skruvmejsel.

1. Tryck hål i ett av kokosnötens tre ögon, ett av hålen är svagare så det ska inte behövas någon större kraft.

2. När hålet är öppet så häll ut kokosvattnet i ett glas och spara det. Kokosvattnet är gott att använda till t.ex. juice och smoothies.

3. Ta med nöten ut och hitta ett hårt underlag, t.ex. betonggolv eller asfalt. “Tappa” nöten från axelhöjd eller släng den ner på marken en eller ett par gånger så nöten knäcks och öppnas. Dra loss fruktköttet från nöten och den är färdig att ätas!

Mestadels av kokosen åt jag precis som den var, men en del doppade jag också med choklad. Och sen så var jag också bara tvungen att prova på att fylla dadlar med nötsmör och täcka dem med choklad. Det såg jag för ett bra tag sedan på Mitt gröna kök och har inte riktigt kunnat släppa. Så äntligen var det dags att prova nu och det blev SÅ gott! Stora, krämiga praliner med mjuk, smörig fyllning. De kommer jag göra många, många gånger till!

Chokladdoppade dadlar med kokos- & mandelfyllning
10-12 dadlar
½ dl mandel
½ dl torkad riven kokos
1 tsk rapsolja
80 g mörk choklad

Skär ett snitt i dadlarna och plocka ut kärnorna.
Mixa mandel, kokos och olja till ett smör.
Fyll dadlarna med en klick av kokos- och mandelsmöret.
Smält hälften av chokladen och finhacka den andra hälften och rör sedan ner den hackade chokladen i det smälta. Vänd de fyllda dadlarna i chokladen och ställ sedan svalt att stelna.

SÅÅÅ himla goda, ni måste prova!

Chokladtäckt färsk kokos
½ kokosnöt
80 g choklad
1 msk cacaonibs

Skär kokosköttet i portionsbitar.
Smält chokladen och rör i cacaonibsen.
Vänd i kokosbitarna så de täcks och lägg de sedan på plastfolio och låt svalna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

Filed under Bakning

Comments are closed.