Jambalaya


Från cajunköket och Louisianas träskmarker kommer den vansinnigt goda jambalayan. Jambalaya är lite som en rispyttipanna, man tager vad man haver och passar på att bli av med rester. Dock tycker jag att man ska se till att få en traditionell grundsmak. Lök, grön paprika och selleri är cajunkökets heliga treenighet och ger en god grundkryddning åt rätten. Den är relativt snabbgjord och lättlagad, dessutom är det en smidig allt-i-ett-rätt där man håller sig till en enda gryta och slipper en hel del disk (vilket åtminstone jag uppskattar)! Så passa på att ta en mattripp till de amerikanska sydstaterna i veckan, jag tror minsann inte ni blir besvikna.

Jambalaya, 6 portioner
2 gröna paprikor
2 gula lökar
3 stjälkar selleri
250 g kryddig sojakorv
400 g krossade tomater
4 dl ris
8 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1,5 tsk chilipulver
1 paket saffran
3 lagerblad
1 tsk timjan
Salt & svartpeppar

Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta. Slanta korvarna och stek dem tills de får fin yta. Tillsätt chilipulvret och fräs ytterligare en stund.
Tillsätt hackad paprika, lök och selleri och låt fräsa tills de mjuknat.
Tillsätt ris, tomater, timjan, saffran och buljong. Sjud tills riset är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.