Jordärtskockssoppa med kokosmjölk


Ibland är saker väldigt okompliserade. Jag var sugen på soppa och hade några kilo nyuppgrävda jordärtsskockor i kylen. Så det fick bli jordärtsskockssoppa, enkelt och underbart. Och eftersom jag inte hade någon gräddprodukt hemma provade jag på att tillsätta kokosmjölk istället. Jag tycker att det blev toppen, milt men intressant. Bättre än grädde minsann.

Jag fick så många goda tips i mitt förra inlägg med vad jag skulle göra av alla skockorna och kunde inte låta bli att lyssna på Sonja och örtfräste därför också några småskockor. Det tipset tackar jag för såhär i efterhand, det blev väldans gott helt enkelt. Till släta soppor är tillbehör alltid jätteviktiga och behövs för att varje tugga inte ska vara den andra identisk. Ha gärna en bit gott bröd till också, att doppa sitter alltid fint!

Jordärtsskockssoppa med kokosmjölk
500 g jordärtsskocker
1 gul lök
9 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Salt & mald långpeppar (svartpeppar går också utmärkt)

Hacka löken och fräs i lite olja i en rymlig kastrull, salta och peppra.
Skala jordärtsskockorna och dela dem i bitar. Låt dessa fräsa med löken en stund, de får gärna få lite färg.
Slå på vattnet, låt koka upp och sjud tills skockorna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Slå på kokosmjölken. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Jag serverade soppan med små jordärtsskockor som frästs mjuka med några rejäla kvistar citrontimjan och rörts samman med hackad ruccola och persilja. Jag toppade med en klick gräddfil, men för övrigt är soppan i sig vegan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Trädgård, Veckans vegetariska

Comments are closed.