Julknäcke med surdeg, enbär & nejlikaOavsett vad man serverar på sitt julbord passar det alltid bra med ett gott knäckebröd till. Mitt julknäcke smaksätter jag med grovt mortlad nejlika och enbär för att få en god julig smak. Stora rustika rundlar tycker jag passar bäst såhär till jul, men man kan likväl skära dem i fina portionsbitar (som jag till exempel gjorde här).

Gör du en omgång nu så räcker det nog såväl att servera på julbordet och som en liten klapp att ge bort tillsammans med lite dessertost. Alldeles lite extra goda blir de förstås om du använder enbär som du själv plockat!

1 dl surdegsgrund
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl linfrön
3 dl skrädmjöl
ca 4 dl vetemjöl + ytterligare några dl till utbakningen

Vatten i sprayflaska
1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön, 2 tsk krossad nejlika och 2 tsk krossade enbär

Blanda surdeg, salt och det ljumna vattnet i en köksmaskin. Blanda sedan i vetekli, linfrön och mjölet, några dl åt gången.
Låt maskinen arbeta degen några minuter. När degen släpper kanterna är den färdig för att jäsa. Den får gärna vara lite klibbig men inte kletig. Strö lite mjöl över degen och lägg en bakhandduk över skålen, nu får degen jäsa 8-12 timmar.
Knåda degen någon minut och dela sedan upp degen i 5 lika stora bitar.
Kavla ut bitarna så tunt du kan, och avsluta sedan med kruskavel. Det gör inget om det skulle bli lite hål i degen. Skär degen i bitar och lägg över på en plåt.
Spraya bitarna med vatten och strö sedan över sesam- & linfrön, nejlika & enbär.
Baka i omgångar mitt i ugnen ca 8-10 min i 200 grader. Håll noga koll på tiden, det går väldigt fort att bränna de tunna knäckebröden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Högtider

Comments are closed.