Kåldolmar på svarta bönor med ugnsrostad rotfruktssallad


Sist ut i min “Aftonbladetmeny” är huvudrätten – vegetariska kåldolmar. Menyn är framtagen för att passa under hela hösten. Ruccolan i förrätten går utmärkt att odla i fönsterkarmen året om medan rotsaker, kål och äpplen håller sig fina många månader framöver.

Har du missat de andra rätterna så finns de att hitta här:
Ruccola- och potatissoppa med vildjästkrutonger och fetaost
Skånsk äppelkaka med lavendelsås

Kåldolmar på svarta bönor med ugnsrostad rotfruktssallad
1 kålhuvud (vit eller savoy)
300 g kokta svarta bönor
1 gul lök
0,5 dl ströbröd
2 krm torkade chiliflingor
3 salviablad
700 g blandade rotsaker
1 näve blandade salladsblad
2 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt
0,5 dl blandade hackade örter
1 msk citronsaft och zest från en halv citron

Skär bort roten på kålhuvudet och dra loss hela kålblad.
Koka upp vatten i en kastrull och förväll kålbladen i ca 10 minuter.
Riv löken och mixa sedan samman med de kokta bönorna.
Hacka salviabladen fint och blanda ner i bönröran med chili, salt, peppar och ströbröd. Smaka av och efterkrydda eventuellt.
Lägg en matskedsstor bit bönröra på varje kålblad och vik sedan ihop dem som små paket.
Lägg kåldolmarna på en ugnsplåt. Blanda några dl vatten med lite soja och häll på plåten.
Baka kåldolmarna ca 40 minuter i 200 graders ugnsvärme. Se till att där hela tiden är vätska på plåten och pensla regelbundet kåldolmarna med vätskan och vänd de vid ett par tillfällen.
Rosta samtidigt rotfrukterna i ugnen med lite olja, salt och peppar. Blanda rotsakerna med blandsalladen.
Blanda créme fraise eller yoghurt med örterna, citronsaft och –zest samt lite salt och peppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Off

Filed under Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.