Kalvdans – enligt konstens alla regler


Av all råmjölk jag fick av min faster har det nu blivit kalvdans i alla tänkbara smaker. Här kommer den traditionella varianten, smaksatt med kanel och kardemumma. Det var inte bara råmjölk jag fick av min faster, utan också ett fint, emaljerat stekjärn som jag använde som ugnsform och alltså fick nytta av direkt!

5 dl råmjölk
5 dl standardmjölk (vill man ha en hårdare och fastare kalvdans kan man minska mängden standardmjölk)
2 msk socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
2 krm salt

Blanda samman alla ingredienser.
Ställ in en braspanna i ugnen. Häll i vatten och värm ugnen till 175 grader.
Häll mjölkblandningen i en ugnsform och ställ i vattenbadet. Värm tills kalvdansen stelnat. Beroende på hur hög kalvdansen är behöver den olika lång tid i ugnen, räkna med 1-2 timmar.

Att äta kalvdans är för mig en riktig tidsresa, så detta får helt enkelt bli mitt bidrag till Månadens sötsak på temat reseminnen.


Massor av kor har det blivit för mig på sistone! Idag var jag iväg på björnbärsplockning när ett helt gäng kossor kom promenerandes bland snåren. De var på väg ner till sjön för att dricka och var inte det minsta rädda för mig. Trevligt med sällskap tyckte vi nog allihop när allt kom omkring!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Högtider, Smårätter, Tillbakablickar

Comments are closed.