Kanelbullar bakade på surdeg


Att baka kanelbullar på surdeg är faktiskt lika enkelt som att baka dem med jäst men med längre jästider bara. Så vill du ha dem färdiga till eftermiddagskaffet är det bäst att du börjar kvällen innan!

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
5 dl mjölk
1 dl surdegsgrund
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl

150 g smör
1 dl socker
3 msk kanel
+ 1 ägg till pensling & ev. pärlsocker

Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över smörblandningen tillsammans med surdegen.
Rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin och låt den sedan vila 3 timmar under bakduk.

Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen.
Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla ut ena biten till en platt rektangel, ca 40×50 cm. Bred kanelfyllningen över plattan.
Vik degen med ett treslag från långsidan så man nu får en deg med tre lager, ca 15×50 cm.
Skär degen i ca 2 cm breda längder. Skär ett snitt i längderna så man får bitar som ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och knyt den till en knut. Gör samma procedur med den andra deghalvan.
Lägg bullarna på plåtar och låt dem jäsa över natten (eller ca 12 timmar). Jag brukar förvara dem i en kall, avstängd ugn så att de inte är i vägen.

Baka i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Är man nyfiken på att börja baka med surdeg kan jag tycka att just kakor är en bra inkörsport. De är lättare att hantera än stora bröd och vem kan egentligen säga nej till en riktigt god kanelbulle?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.