Kanelsnurror


Semestertider och lite halvkul väder. Men vad passar väl bättre då än ett traditionellt bullbak? Hemligheten bakom att få riktigt, riktiga saftiga kanelbullar är att forma dem till snurror och att inte smälta smöret. När man gör snurror smakar hela bullen som den där innersta saftiga biten och man slipper en torr kant. Dessutom tycker jag att en snyggare bullform än såhär sällan har skådats!

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
5 dl mjölk
35 g jäst
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl

150 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
+ 1 ägg till pensling & ev. pärlsocker

Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till 37 grader, tillsätt jästen och låt den lösas upp.
Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin och låt den sedan vila 45 minuter under bakduk.
Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen.
Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla ut ena biten till en platt rektangel, ca 40×50 cm. Bred kanelfyllningen över plattan.
Vik degen med ett treslag från långsidan så man nu får en deg med tre lager, ca 15×50 cm.
Skär degen i ca 2 cm breda längder. skär ett snitt i längderna så man får bitar som ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och knyt den till en knut. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 20 minuter.
Gör samma procedur med den andra deghalvan.
Baka i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Bullfest, bullfest hela dan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.