Kantarellpesto



Vänner, det är äntligen dags – svampsäsongen är här! Dessutom med dunder och brak, för det gynsamma vädret har gjort att svamparna frodas och ploppar upp än här, än där. I hästhagen syns små vita hattar av ängschampinjoner och jag är snabbt framme och plockar innan hårda hästhovar traskat sönder dem.

I veckan drog jag och min syster till skogs och fick flera liter kantareller med oss hem. Så vi har festat på gräddstuvad kantarellpaj och brett frukostmackorna med kantarellpastej, eller -pesto om man så vill. Jag tror faktiskt inte ens kungen startar sina dagar lyxigare än såhär.

—————

Kantarellpesto/pastej
5 dl kantareller
1 dl solroskärnor
1 dl persilja
½ – 1 dl olivolja
1 ½ dl riven lagrad ost
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar

Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna, låt de vattna ur sig helt. Tillsätt någon matsked olja när vattnet försvunnit och stek svamparna en stund. Ta från värmen och låt svalna helt.
Riv osten.
Blanda samtliga ingredienser och mixa ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Konservering, Matlagning, Smårätter, Vild mat

Comments are closed.